Monday, May 17, 2010

CIRI-CIRI FILEM HINDI,CINA DAN MELAYU

"Ayah tahu tak apa dia ciri -ciri filem hindi , cina dan drama melayu"tanya anak kepada ayah nya."Tau,"jawab ayah nya dengan selamba."Apa dia ayah,"tanya anaknya lagi."Ada banyak, filem hindi orang jahat mesti jahat gila sampai lembu pun takut nak tengok,tayangan mesti lebih atau sekurang-kurang tiga jam,orang jahat dan hero susah nak mati walaupun kepala kena pukul dengan besi,hero tak mati walaupun kena tembak dari jarak dekat,penari mesti satu kampung dan tukar baju sampai 7 @8 kali,keretapi jadi kenderaan wajib mesti kena joget sampai bumbung,dialog kena campur hindi serta inggeris cth: "my name ALI BACHANN.Zindegi..meraa bla..bala,",cerita kebanyakkan kisah adik -beradik yang terpisah satu jadi polis ,satu lagi jadi penjahat," faham jawab ayah nya.
"Ciri-ciri filem cina pulak,"tanya anaknya."Filem cina hero mesti pandai terbang,hero kena miskin gila kalau ade duit cuma 2 kupang itu pun letak kat celah baju,hero kena berani lawan sampai 30 atau lebih,hero selalu kena tembak mesti kat kaki supaya hero tak mati,heroin mesti jadi bini boss supaya mudah jatuh cinta dengan hero,pistol tembak banyak kali pun peluru tak habis,hantu kena mekap tebal -tebal dan mesti kena lompat-lompat,'"kata ayahnya.
"Drama melayu pulak cerita mesti pasal koperat,cinta banyak segi,cerita pasal dato',tan sri ceo,rumah mesti besar ada tv 29"walaupun cerita orang miskin,kalau cerita polis kena dialog bahasa baku"Saya rasa kita patut siasat dengan terperinci tuan","Betul cadangan awak.Kita bertindak sekarang".adegan sembahyang mesti kat salam akhir ,ngaji mesti dah part sadakallah hulazzim,ayah mesti kena baca paper,mak mesti kena lipat baju dan orang gaji mesti kena nama Mak Nab atau Mak Jah,gangster mesti pakai baju tak de lengan,pakai rantai serta braclet.penyakit mesti guna penyakit kanser'"ok dah tau ,"jawab ayahnya....."Faham ayah".


*credit to google*

Saturday, May 8, 2010

Customer x always right!

Haha, tajuk yg sedikit flaming ditujukan pada seorg mamat kolej (Mr.S) yg nk deal t-shirt ngn sy mlm td. smpai pkul 1 pg dier dok kacau, sibuk nk deal2, kelam kabut aku tgk mamat foreigner nih. aku tgh lepak ngn kwn2 leh lak terganggu dgn customer nih.

U so anoying Mr.S.haha.. come on la, kalo nk deal pun siang2 harila, nih malam2 buta ko kaco aku. Aku wlaupun terganggu dgn calling dier berpuluh2 kali tu, tetap melayan secara professional. Tp dier nih mmg x faham keadaan org len, dier fikir psl dier jer. Bengong lu Mr. S.

Die ni nak deal bisness online, tp x reti nk berbisness secara online.
Demm.. If u dont have the trust, dont deal online dude. pegi jer beli tshirt ko tu kat pasar raya ke, pasar malam or pasar borong.
Pergh..marah btol aku..

cool down sket, ti blog ni jadi blog2 MAKI HAMUN mcm trend terkini penulisan blog.

Tengah aku melayan air jambu batu jumbo(big mug) kt restoran depan umah aku, dier kol lg.. demm..dr aku kt downtown td dier dok kaco aku.

smpai la pagi nih, last2 aku cancel deal sebab byk sgt songeh ko nih.
do respect seller also dude,u are not always right.hahaha.

sekian entry flaming dr sy.
payne

Wednesday, May 5, 2010

Back in KL, I miss Tampin

4 days holiday back in my hometown, Tampin...its such a great vacation for me. free from hassle buzzle KL, "cooler"than KL, and save a lot cz didnt pay grand saga for 4 days. hahaha..why everyday i need to donate at about RM4 to grand saga?duhhh...

Niway, im looking forward to go back again.
what's great in tampin?


Some info about Tampin. enjoy :)

Tampin merupakan sebuah bandar yang terletak di antara sempadan Negeri Sembilan dan negeri Melaka .

Majlis Daerah Tampin telah ditubuhkan pada 1 Julai 1980, hasil daripada penyusunan semula pentadbiran melalui peruntukan Akta Kerajaan Tempatan 1976. Sebelum itu, ia dikenali sebagai Lembaga Bandaran Tampin.

Luas kawasan ialah 50 batu persegi atau 12,949 hektar.

Bandar Tampin berjiran dengan Bandar Pulau Sebang, Melaka.Lampu isyarat di di kedua-dua bandar yang berjiran itu merupakan sempadan antara Negeri Melaka dan Negeri Sembilan.


Tampin boleh dihubungkan dengan Melaka, Seremban dan Johor Bahru melalui jalan persekutuan. Lebuh raya utama tidak melalui daerah Tampin tetapi boleh menggunakan Lebuh Raya Utara-Selatan dan keluar melalui Tol Simpang Ampat Alor Gajah.


Daerah Tampin mempunyai Stesen keretapi iaitu Gemas, Batang Melaka dan Air Kuning Selatan. Namun stesen Air Kuning Selatan telah ditutup. Projek landasan kereta api berkembar antara Seremban ke Gemas turut menggantikan Stesen Kereta Api Batang Melaka yang sedia ada di lokasi yang baru.

Walau bagaimanapun lokasi Stesen KTMB Batang Melaka yang baru akan dipindahkan dalam kawasan Negeri Melaka.Stesen keretapi terdekat bagi bandar Tampin ialah Stesen Keretapi Pulau Sebang, Alor Gajah Melaka yang terletak hanya 1 kilometer sahaja dari Pusat bandar Tampin.

Majlis Daerah Tampin merangkumi kawasan:

Pekan Gemencheh
Gemencheh Lama
Gemencheh Baru
Batang Melaka
Air Kuning Selatan
Gemas
Majlis Tempatan Gedok

Struktur Pentadbiran Majlis Daerah Tampin terdiri daripada:

Majlis (Penggubal Dasar)
Jawatankuasa Kecil (Penasihat Kepada Majlis)
Pengurusan (Pelaksana).



Tampin merupakan salah satu bandar di Negeri Sembilan yang amat seronok dilawati dengan tarikan daari sektor pelancongan yang tidak kurang hebatnya seperti kesejukan air terjunnya,keindahan flora dan fauna di gunung tampin, aktiviti lasak dan juga boleh dikatakan sebagai syurga membeli kain dan kelengkapan untuk menyambut lebaran.



How to get here?
thats the map..get by train is awesome.hahaha..

opss.. i have an appointment with Eunice at Amcorpmall at 2.
will continue writing later..till then..
enjoy.

payne

Saturday, May 1, 2010

I Love You



Love knows no reasons. Love knows no lies. Love defies all reasons. Love has no eyes. Love is not blind; it sees but it doesn't mind. Love knows not its own depth until the hour of separation. Love is so easy to feel, so hard to explain; easy to get, so hard to let go; easy to spell, so hard to define.


Yet, everyone is still taking the risks.

Love is a feeling that's seen in one's eyes.

Love is the sight of the sunset and sunrise.

Love is the joy that make people smile.

Love is the pain that makes people cry.

To love is to feel the other so dear.

To the point you taste his or her tears.

Love doesn't seek what's not there.

Love accepts all pains to bear.

Love that doesn't die is love that we can't see.

Love will fly if you held it too lightly; yet it will die if you held it too tightly.

In words, love can be read. In actions, love can be measured. But others don't know that even in silence, love can be heard. The meaning of love is inexplicable.

It can't be described similarly by everyone;

but one thing's for sure, love begins with; friends.

Love is created NOT by words, but by feelings; NOT by humans, but by hearts; it is better expressed in deeds than in words.

For love has no definition, it exists. Never expect love to be always at its best, because if you do, you will never appreciate its existence.

Remember, that there will always be one true love for you, to have and hold. It may not be one you expect, but it's the one you deserve.

Love is supposed to be the most wonderful feeling.

It should inspire you, give you joy and strength, but sometimes the things that give you joy can also hurt you in the end.

Love works in magical ways, but never be fooled by the promise of forever. There will come a time when the spark will die and when that time comes, we must learn to let go, no matter how painful. Love can never be wrong; it's the people, time and place that go wrong.

Learn from your mistakes; don't correct a mistake with another one.

In the course of love, ones heart must be brave; brave enough to hold on when things do wrong and brave enough to let go when they realize that things are not meant to be.

Love can never be forced or created if it was never meant to be nor can be destroyed if it was destined to survive.

Love may leave your heart like a shattered glass but keep in mind that there's someone who'll be willing to endure the pain of picking up the pieces so you could be whole again.

There's always pain and disappointment when falling in love, but continue sharing your love cause the more you love, the more you'll get to know yourself, cause every person you love becomes your reflection.

Let love be the guide to your dreams,

Let love be the light to your heart;

Let your love be the reason why somebody else's heart still continuous to beat.

Loving is NOT how you forget but how you forgive;

NOT how you listen but how you understand;

NOT what you see but what you feel;

and NOT how you let go but how you hold on.

Letting go of someone you truly love is hard but holding on to someone who doesn't feel the same is much harder.

Giving up doesn't mean you're weak. It only means that you're strong enough to let go.

"If you love someone, set him free. If he comes back, he's yours.

If he doesn't, he never was".

It really hurts to love someone who doesn't give you the time of day, but what will hurt more is when you realize that someone whom you don't give the time of day loved you and gave it up because you loved someone else.

Love is a contradiction.

It's hard to find but easy to lose; makes you feel good but hurts you so bad; opens your eyes but makes you blind; fills up your heart but tears it apart.

Love is like air and you can't see it but you can feel it.

Loving people means giving them the freedom to be who they choose to be. Love is allowing people in your life to make choices. Love is a noble act of self giving, offering your trust, faith and loyalty.

The more you love, the more you lose a part of you; yet you don't become less of who you are, you just end up being complete.

Love need not stand in front of us to be recognized. If it's far for the eyes to see, it has power close enough for the heart to feel.

If you want a butterfly, don't run after it. Instead, sit down and it will surely land on your palm when it needs some rest.

That's how true love is found.

People can't define what love really is unless they feel it.

True love doesn't have an ending.

p/s:adeh..panjangnyee...xpaham haku..huu..Mr Payne boleh tolong translatekan??hehe..