Friday, April 30, 2010

MARAH

Bila rasa nak marah je atau tak puas hati atau sakit hati atau nak naik angin atau ape-ape je lah seangkatan dengannya bolehla ikut tips-tips ini untuk mengawal anasir-anasir tersebut :

Jalan-jalan makan angin
Agak-agak rasa nak marah tu pegi start enjin kete pecut laju-laju bukak tingkap pehtu nganga mulut luas-luas.Dah nama pun kan makan angin. Nasib la kalau angin tu bercampur dengan perisa-perisa tambahan.haha..

Kemas rumah/bilik
Rumah/bilik kemas je?So,sepahkan habis-habisan pehtu kemas balik.Cara begini sgt berkesan sebab kite akan betul-betul fokus bile sedang mengemas ni.Perhati dengan teliti supaya dah takde sezarah habuk pun.Perasaan nak marah tu pun hilang.

Makan megi kari
Fuhhh!!Nak-nak dalam megi kari tu letak cili padi 10-20 biji.pehh...betul-betul malatop!Terus dah tak ingat nak marah.Ingat nak cari air bergelen-gelen je..

Tidur
Bak kata Mr Payne di entri yang lepas-lepas, sebelum tidur jangan lupa basuh kaki dan baca doa. Lelapkan mata anda dan jangan fikirkan perkara-perkara tersebut.Lupakan je..

Diam atau tidak berbicara
Shhhhhhh................

Dulu, ustaz mase kat sekolah pernah cakap KAWAL MARAH SIFAT TERPUJI. Cara terbaik mengawal marah adalah BERWUDUK kerana air wuduk itu dapat menenangkan jiwa yang sedang marah. Sebelum berwuduk tu kenalah bersihkan hati dan diri kita dulu ye...

Monday, April 26, 2010

Facebook Lagi

Sekarang ni demam FB.Budak-budak tadika pun dah de FB.Siapa-siapa yang ade FB mesti join pelbagai groups or pages yang telah dicipta di FB ni(bahasa panjangnya Facebook ataupun MukaBuku).So, saya nak senaraikanlah sikit groups or pages ni, mane tau de sape2 yang berminat boleh la cari kat FB ye..;)

Persatuan Salah Cakap
Dalam banyak-banyak group ini yang paling suke.Group ni memang seronok.Agak-agak tension tu lehla join group ni.Bile bace post2 dorang memang leh gelak kuat-kuatlah.Hilang sikit kedut kat muka tu.

Wanita Islam Dilarang Memakai Legging
Baru jumpa group ni. Saya takde legging pun..:D

KAMI SUKA KUNYAH AIS BILE AIR DAH HABIS!!
Tak sangka ade gak yang nk cipta pages camni.Ramai gak yang join.

Persatuan Penggemar Karipap Nasional
"Hentikan penjualan karipap inti angin..!!" Memang terbaik pages nie.Kepada minah-minah atau mamat-mamat karipap cepat join.Kot-kot boleh dapat karipap percuma untuk sarapan tiap-tiap hari.haha..

saya ada BF/GF, kalau saya ada SKANDAL, saya tetap sayang BF/GF saya! ♥ ♥
Mr Payne boleh tak saya nak join???haha...Kelakar je groups ni.Boleh mencetuskan perang dunia nie kepada sape-sape yang join. Lebih-lebih bile pakwe/makwe dorang sangat sensitif.Mr Payne, saya sayang awak tau..*malu*

Macam-macam lagi groups or pages yang pelik-pelik.Itu belum dikira dengan "I hate...","I like....", '1,000,000 Fans..." dan sebagainya lah. Kesimpulannya, ada yang memberi manfaat kepada kita dan ada yang hanya untuk suka-suka.

Photography is not a crime?


Tersangat bangga melihat design dr Rockhestra Clothing terpampang menjadi image utama di blog photographynotcrime.blogspot.com

Photography is not a crime adalah series of design dr Rockhestra, bermula dr V1 dan latest V2, antara design yg mendapat sambutan agak memberansangkan.Anak2 muda Malaysia mula memakai tshirt designer2 tempatan yg rata2 produknya berasaskan paksi D.I.Y.

Td sewaktu berjalan2 mencari ilham untuk design, tiba2 terserempak dgn blog photographynotcrime.blogspot.com, dan terharu sgt2 melihat pemilik blog tersebut menjadikan design Rockhestra sebagai penyambut tetamu blog beliau.hehe..

Kepada pemilik blog photographynotcrime.blogspot.com.. blog anda menjadi headline harini.hahaha.

thanks for the support.

payne


Hari pertama..


Hari pertama selepas tamat belajar. igt nk rilek, tp busy la plak, menguruskan Rockhestra, customer kol bertalu-talu, smpai nk jawab pn x lalu.haha.
rezeki Allah, allhamdulilah.. so sementara cuti 3 bulan nih, berusaha keras menjalankan bisness la.

harini penat gk la, bgn2 kne berkejar ke suplier-post office-suplier- office..huh...skejap nek moto,skejap keter.hahaha..

nek moto layan gk, tp panas terik..berbelang la tgn aku g oii.. nek keter on ekon fullblast, on ipod layan lagu oldiest mcm lagu neil sedaka,lionel richie, cat stevens..fuhhhh..

ohh...mlm ni kene keluar la plak..g jumper potential customer..
harap2 jadila job nih..leh la g jalan2 kt pangkor dgn Intan.haha..


It's 3.00 am.. by payne

It's 3.am in the morning,
i'm still awake, drink a cup of heavy nescafe made my mind ting-tong...usually even nescafe cannot keep me awake, but this time,, yes im still awake.haha..

Saje stay up late harini sebab try blaja HTML, n tukar2 template blog nih..hehe..mesti Intan terkejut tgk blog nih dh bersalin kulit g..

Nape tukar? Intan tanyer..
Sebab template haritu nampak semak lor.so tukar yg ni la, sedap mate memandang..hehe

Lg pn sy masih dlm proses discovery nk psg2 template la, coding html la..apela..ponink den.
Huh..sempat g wat post ni..byk g penambah baikan yg nk dibuat kt blog nih...maklumla..byk mase free..org br habis belajar.hahaha..

wah..esok seperti biasa, uruskan rockhestra..nk siapkan baju SNSD..

till then.
slmt malam.

payne

Sunday, April 25, 2010

Blog dan status Facebook



Geram, marah, tidak puas hati?..
Trend sekarang ialah meluahkan perasaan tersebut di status2 Facebook, Friendster, myspace etc. Medium2 tersebut telah menjadi tmpat luahan permasalahan dan adakalanya smpai berselisih faham. Sekarang pun dh der akta IT yg memolehkan seseorng tu mengambil tindakan undang2 sekiranya merasa diri itu difitnah or dijatuhkan air mukanya.

Blog tempat maki hamun..
FB tempat mengutuk or melepas geram..

Sebenarnye x salah pn nk wat mcm tu kan, itu hak korng. peduli ape plak aku.haha.
cume ape yg ditulis dlm pos ni ialah untuk menceritakan kegiatan terkini trend2 internet pada masakini.

Sori kalo bahasa penulisan sy terlampau formal.sy sedang memperbaikinya.haha.

So ni beberapa cadangan untuk mengurangkan perasaan marah ketika bermain blog dan facebook.

1. Tgk movie Anger Management..layan..

2. Bykkan minum air suam semoga anda hilang dahaga, n bila dh x dahaga, marah pun hilang.tul ke? entah,,,try test tgk...

3. Mase tgh2 men FB or post blog, tibe2 jer angin marah dtg..trus log out n tido..sebelum tu basuh kaki n bc doa..sweet dream bebeh..

sekian nukilan dr sy.

payne


Saturday, April 24, 2010

First

Konsert Double Trouble Wing and Search



Ahh...1 mei nih konsert yg ditunggu-tunggu... band fav wings and search wat konsert...
hmm...nk pegi..tp clash ngn member aku kawen, n tarikh tu nk g jumpa Intan kat manjung..
tp nak sgt tgk konsert ni, Joe wings rock in stage bebeh..haha



Adsense VS Nuffnang

Dua tahun yg lepas, aku start blogging.

tujuan utama blogging = setup page untuk Rockhestra Clothing
pehtu, watla research sket2..then jumpa lak pasal pengiklanan Internet yg sangat popolar dikalangan blogger tegar. Dua kompeni gergasi Adsense yg dimliki oleh google, dan Malaysian based Nuffnang.

Nuffnang sket lagi nk dpt payment, tunggu reach RM50 dorg akan bg cek. lg RM11 jer, ntah baper lamela lagi..hahaha..

Adsense plak, br $6, kalo convert duit sini Maybe dlm RM22 kot..ntahla..adsense lak kne cukup $100 rasenyer..ntahla..x baper arif. korg leh rujuk forum carigold, nogold or wangcyber.

Sebenarnye byk dh bace cr nk tmbh income melalui pengiklanan internet ni, tp malas nk mengaplikasikan shj.

sedikit info ntuk tmbh trafik blog:
1- update blog selalu
2- wat tajuk/post2 yg menarik
3- kalo nk visitor luar, kne tulis dlm english brooo.
4- jgn klik iklan sendiri.haha..ti kne band!padan muka.

Adsense


Nuffnang

.




Wah....lamenyer..

Wah..lamenyer x update blog ni...

Wah..bosan tulis dlm english..so tulis bm la..menarik sket.
and..blog nih akan dishare dgn Intan, kami akan bersama2 mengupdate blog ni dari masa ke semasa...

Blajar pn dh habis, menunggu posting lg 2-3 bulan. Rockhestra still operating. Sumber pendapatan.haha.

Rindu zaman keje GSC dlu,tp mase muda2 dlu okla keje situ.skg dh tua..tol x Intan?
Intan dlm proses nak fikir ape yg dier nk tulis tu..haha.

Hmm..sekian sahaja penulisan di petang hari ni.
untuk tatapan semua.

welcome Intan Roshidah :)