Tuesday, July 13, 2010

Burger Mantap Batu 9, Hulu Langat.


Hello, hawau u?
"petikan dr abg kasim"

Dengan itu, memulakan mukadimah untuk episod Terjah Makan kali ini, aku sebagai crew TM yg bertugas pd haritu membawa laporan tentang kedai burger yg menarik minat aku selama ni. Antara yg ter'best'la yg aku penah jumpa. Nyum2..i like street burger. So pada yang lapar pada malam ni, aku rase baik korang terjah kedai mamat ni..
chek it out.

Stall burger yang aku pn x tau namenyer ni terletak di tengah2 pekan bt 9, hulu langat, otw g sungai congkak tu la.. bersebelahan balai polis. Gerai yg beroperasi sekian lama sejak sekian lama, tahun 80 an kater brader pemilik ni. Telah masyur di seluruh kawasan hulu langat dan kwsn sekitar. Ape yg legend pasal stall ni ialah brader yg masak beger ni, aku teramatla familiar muka beliau. So satu hari aku terfikir, aku rase penah tengok brader ni jual air dan burger di setiap siri Rock The World yg aku penah pegi. Rupenyer2 brader ni mmg selalu berjual di konsert2 di sekitar ibu kota sejak tahun Lefthanded baru bertapak di negara ni, manakala Search popular dengan lagu Isi dan Kulit.. yeah..pada zaman tu aku pn lom lahir lagi kot..haha.


Ape yang besnyer beger brader nih?

Selain menggunakan patty burger Ramli, dan sos campuran cili, tomato dan black paper, cara pemasakan dier sgt menarik bro. Daging burger dimasak secukup rasa, ditambah dengan seasoning Lea Parins dan 3 rempah2 menarik untuk penyedap makanan.pergh...terliur aku beb..ader yang aku capai skuter dan menapau burger daging double ni karang.



Gerai : Gerai Burger Batu 9, Hulu Langat
Lokasi: Cheras, Pekan Hulu Langat, bersebelahan Balai Polis
Harga makanan/minuman : Burger ayam/ daging RM2.30 , Double RM3.30
Waktu beroperasi: Malam sampai ngantuk

sekian,
payne
Crew Terjah Makan

Monday, July 5, 2010

Gerai Goreng Pisang Taman Jaya

Gerai Goreng Pisang Taman Jaya

Salam untuk semua pembaca blog nih, untuk episod kali ini di'feature'kan sebuah gerai yang terletak di Taman Jaya, terletak di belakang HUKM dan bersebelahan Taman Midah. Gerai kuih ni popular dikalangan student2 Maktab IPIK dan Teknik mahupun HUKM dan penduduk setempat yang dahagakan makanan untuk dijamah pada petang hari sambil menonton telenovela ataupun siaran ulangan piala dunia.

Petang td lepas berbisness di pandan indah, lepak umah member dkt taman midah. Gua dh x tahan ptg tu, ape lg..mintak tlg member yg bernama Weng untuk runner beli sedikit mknn untuk dijamah petang tu. Aku x follow, malas la plak..so stay umah dier sambil lyn citer Terminator.

Sory, sebab aku x ikot g bli kuih, so x berkesempatan nk snap gerai tu, tapi aku tidak menghampakan korang, aderla sedikit pix kuih2 yg dibeli d. cek it out.







Gerai : Gerai Goreng Pisang Taman Jaya
Lokasi: Cheras,Taman Jaya/Taman Midah. Di hadapan restoran Al-Amal.
Harga makanan/minuman : Standard Kuih 3 = RM1
Air limau ais = RM1
Waktu beroperasi: Petang

Review:

Harga makanan dan minuman sgt brpatutan dan sgt sedap broo.. Pisang grg dier fresh diadun dgn tepung yg cukup sifatnyer..perghhh... rase x cukup plak td, wlaupun dh mkn 5 kpg.haha. Cekodok and keledek pn mantap..layan beb..kalo pekene kopi lagi layan.. Next time aku nk g terjah gerai ni nk try kuih2 lain yg ader. Tpi kalo lu org nk beli, kne dtg awalla beb sebab takut habis ti kempunan lak lu org.haha. Tambahan plak adik yg jg keda ni 'comel', aku quote dari seorg rakan aku semasa dier melayan pisang goreng.. Overall sumer ok, kecuali air limau yg berasa payau sedikit ala2 air ikan..tp gua bedal gk beb smpai habis...haha..so ape lg..lu org kasi test kedai ni esok.

thanks
payne
crew terjah makan






Terjah Makan datang lagi.. Burger Taman Segar!

GERAI BURGER TAMAN SEGAR




Fuhh..makin hangat plak blog terjah makanan nih..hehe. thank kwn2 yg support dr depan,blkg,bwh dsb. Tnpa sokongan kalian, krew Penerjah kami x dpt menjalankan penerjahan secara rancak. So..untuk episod kali ini kami memilih gerai burger Taman Segar(name kedai x tau la bro). Terletak di hadapan port lepak aku iaitu Leisure Mall, berada di hadapan 7E dan Bank Muamalat.

Gerai beger nih dikuasai oleh 2 org anak muda yg bertungkus lumus menghasilkan beger yg lazat dan juicy!. adehh..lapa la plak..saje bg lu org terliur.haha..Gerai beger yg suatu mase dulu menjadi "legend" komuniti taman segar, byk meninggalkan kenangan pahit dan buruk kepada sesetengah org. Pembuat beger(brader buat beger tu) yang saling bersilih ganti, tetapi tapak tersebut sentiasa menjadi pilihan penggemar "STREET burger". so, korang usharla gmbr burger yang aku tapau tadi, dan ikuti ulasan tersebut. cekitout bebeh!!



Gerai : Gerai Burger Taman Segar
Lokasi: Cheras,Taman Segar, depan 7E dan Bank Muamalat.
Harga makanan/minuman : Burger standard : RM2.20
Waktu beroperasi: Petang sampai tengah malam/pagi


Review:
- Burger yang lazat, cukup waktu masakan, sayuran kobis dan timun yang fresh dari ladang, campuran sos turun temurun yang boleh melelehkan air liur pada bila2 masa dan yan pnting, masa menunggu yang kurang..lebih effisien dari McD(bergantung pada waktu dan cuaca)

- sedikit kritikan membina ialah sos yang sgt sdikit,kalo byk dan melimpah ruah adunan sos dan mayonis tu lagi membuatkan berger menjdi lazat.


SEDAP DIHIDANG BERSAMA AIR SIRAP ROS AIS





sekian dr sy,

payne
Krew Penerjah Makan



Sunday, July 4, 2010

Santai Cafe Tasik Permaisuri

Episod kali ni, aku terjah pulak port aku lepak petang2 dgn member2 (pizibes, weng and co.) Intan juga aku pernah bwh sini dua kali kalo x silap. yer kot :)Nape aku suke lepak Santai?
1- sebab suasana tenang, tepi taman tasik. tumbuh-tumbuhan hijau, fuhhh..udara nyaman beb.
2- senang parking, berlambak tmpat parking bro..x yah rebut2 la.
3- dekat ngn umah aku, wlaupun skg dh duk bt9, tp rase dekat gk. x tau nape.haha.
4- variety of drinks and foods. sebab aku suke mencuba minuman dan makanan yg rare.

So, suatu malam, aku n family pergi ke Santai, untuk try test masakan dorg.
Here's the review.
Menu pada malam itu
Diulas dengan detail setiap makanan.

  • Nasi putih - nice, ok la.
  • Ikan bakar (cencaru, pari, kembong)-nice, sos sedap!, ikan okla.
  • udang butter - sangat nice! recommended!
  • kailan ikan masin - x berapa nice la, pekat sgt, byk kanji..dan x berapa rasa ikan masinnya.
  • sotong tepung - okla, tp mcm jenis ring kat piza hat tu. x brape fresh la.
  • tomyam seafood - ini superb!recommended! layan beb, pekat and juicy, except lala yg x brape nk fresh.haha.
  • kerang bakar - worst...aku makan sket jer.nk kate bakar rase x macam bakar..siyes, x best!
  • pelbagai jenis air - seperti biasa, air tidak mengecewakan. durian belanda serves me right.haha


+
  • - makanan sedap! tempat pun menarik.
  • - harga? ok la. berbaloi.
  • - ader lagu2 merdu dan mengasyikkan, sesuai dgn suasana.
  • - screen besar ntuk tgk bola. dan berpeluang untuk menjerit GoooaAAlllll!

-
  • seatting arrangement yang agak menyusahkan biler dtg makan bersama family. maybe sesuai untuk couple2 yg sedang hangat bercinta sebab dibuai lagu2 love songs yg sangat..menarik!
  • nyamuk banyak brooo, asik mengaruk kaki jer td..sib bek makanan best.
Sekian sahaja ulasan dari saya.
payne.

Gerai : Santai Cafe
Lokasi: Cheras, Taman Tasik Permaisuri. Berhadapan Sekolah Sains Selangor
Harga makanan/minuman : -
Waktu beroperasi: Petang sampai tengah malam

Santai cafe = 8/10


Saturday, July 3, 2010

Cendol dan Rojak mamak Bt 9 Hulu Langat

Pergh..akhirnya jumpa jugak rojak menarik kat rumah aku ni. Padahal gerai tu lame dah, tp sebab aku x perasan jer. Hari2 lalu depan gerai nih, tgk ramai giler org que untuk mendapatkan cendol dan rojak. Kali kedua aku pg, adik aku belanja, igt nk bungkus bwk balik. tp aku saje nk try makan kt sana, ditemani auntie2, dan pakcik yang baru balik dr pasar. Fuhhhh..layan..
Ape yg spesel nyer? Cendol dier beb, cendol biase yg dilengkapi ramuan istimewa turun temurun mamak tu. Sangat lazat, "refreshing" disaji dengan kacang merah yg fresh dari tupperware, jagung manis yg gebu cap _____ dan tidak ketinggalan santan yang disediakan dari buah kelapa tempatan, sangat lemak berkrim....
Untuk rojak pulak, aku x sempat snap pic, sebab aku tapau jer. Rojak dier sangat menarik bro, kuah dari resepi nenek moyang mamak tu, sayuran togeh dan timun yg fresh dan juga yg menariknyer der sotong sekali..fuhhh..lazat.
Aku x puas hati! so tanpa berlengah lagi, aku menapau 2 cendol dan 3 rojak untuk dibawa pulang. Sangat lazat brooo.

Gerai : Cendol dan Rojak mamak BT 9 Hulu Langat ( depan sekolah)
Lokasi: Bt 9 (pekan)
Harga makanan/minuman : Cendol : RM1.20
Rojak : RM3.00
Waktu beroperasi: Pagi sampai malam.

Cendol dan Rojak mamak Bt 9 Hulu Langat = 7/10


Makan makan, cari jalan.

Haritu pg tgk wayang kt GSC leisure mall, lepak sorang2 kt tempat keje lame. Tgk wayang pun free la, saje nk tgk cerita ZOO, okla jln cerita ringan. tp bosan, sebab dh leh agak ending.

Post ni bukan nk cerita pasal filem ZOO, tp nk cerita psl tajuk post ni" Makan-makan, cari jalan. Ape kene-mengene? dlm filem zoo, ader scene AD(lan petpet) nyanyi lagu ni, lawak tol.haha.

So dgn ini, aku nk try wat review pasal tempat2 makan menarik yang terdapat di sekitar KL dan kawasan yg aku selalu pergi. So pada reader, leh la same2 share tempat2 menarik untuk diterjah.

Check it out.

Monday, May 17, 2010

CIRI-CIRI FILEM HINDI,CINA DAN MELAYU

"Ayah tahu tak apa dia ciri -ciri filem hindi , cina dan drama melayu"tanya anak kepada ayah nya."Tau,"jawab ayah nya dengan selamba."Apa dia ayah,"tanya anaknya lagi."Ada banyak, filem hindi orang jahat mesti jahat gila sampai lembu pun takut nak tengok,tayangan mesti lebih atau sekurang-kurang tiga jam,orang jahat dan hero susah nak mati walaupun kepala kena pukul dengan besi,hero tak mati walaupun kena tembak dari jarak dekat,penari mesti satu kampung dan tukar baju sampai 7 @8 kali,keretapi jadi kenderaan wajib mesti kena joget sampai bumbung,dialog kena campur hindi serta inggeris cth: "my name ALI BACHANN.Zindegi..meraa bla..bala,",cerita kebanyakkan kisah adik -beradik yang terpisah satu jadi polis ,satu lagi jadi penjahat," faham jawab ayah nya.
"Ciri-ciri filem cina pulak,"tanya anaknya."Filem cina hero mesti pandai terbang,hero kena miskin gila kalau ade duit cuma 2 kupang itu pun letak kat celah baju,hero kena berani lawan sampai 30 atau lebih,hero selalu kena tembak mesti kat kaki supaya hero tak mati,heroin mesti jadi bini boss supaya mudah jatuh cinta dengan hero,pistol tembak banyak kali pun peluru tak habis,hantu kena mekap tebal -tebal dan mesti kena lompat-lompat,'"kata ayahnya.
"Drama melayu pulak cerita mesti pasal koperat,cinta banyak segi,cerita pasal dato',tan sri ceo,rumah mesti besar ada tv 29"walaupun cerita orang miskin,kalau cerita polis kena dialog bahasa baku"Saya rasa kita patut siasat dengan terperinci tuan","Betul cadangan awak.Kita bertindak sekarang".adegan sembahyang mesti kat salam akhir ,ngaji mesti dah part sadakallah hulazzim,ayah mesti kena baca paper,mak mesti kena lipat baju dan orang gaji mesti kena nama Mak Nab atau Mak Jah,gangster mesti pakai baju tak de lengan,pakai rantai serta braclet.penyakit mesti guna penyakit kanser'"ok dah tau ,"jawab ayahnya....."Faham ayah".


*credit to google*

Saturday, May 8, 2010

Customer x always right!

Haha, tajuk yg sedikit flaming ditujukan pada seorg mamat kolej (Mr.S) yg nk deal t-shirt ngn sy mlm td. smpai pkul 1 pg dier dok kacau, sibuk nk deal2, kelam kabut aku tgk mamat foreigner nih. aku tgh lepak ngn kwn2 leh lak terganggu dgn customer nih.

U so anoying Mr.S.haha.. come on la, kalo nk deal pun siang2 harila, nih malam2 buta ko kaco aku. Aku wlaupun terganggu dgn calling dier berpuluh2 kali tu, tetap melayan secara professional. Tp dier nih mmg x faham keadaan org len, dier fikir psl dier jer. Bengong lu Mr. S.

Die ni nak deal bisness online, tp x reti nk berbisness secara online.
Demm.. If u dont have the trust, dont deal online dude. pegi jer beli tshirt ko tu kat pasar raya ke, pasar malam or pasar borong.
Pergh..marah btol aku..

cool down sket, ti blog ni jadi blog2 MAKI HAMUN mcm trend terkini penulisan blog.

Tengah aku melayan air jambu batu jumbo(big mug) kt restoran depan umah aku, dier kol lg.. demm..dr aku kt downtown td dier dok kaco aku.

smpai la pagi nih, last2 aku cancel deal sebab byk sgt songeh ko nih.
do respect seller also dude,u are not always right.hahaha.

sekian entry flaming dr sy.
payne

Wednesday, May 5, 2010

Back in KL, I miss Tampin

4 days holiday back in my hometown, Tampin...its such a great vacation for me. free from hassle buzzle KL, "cooler"than KL, and save a lot cz didnt pay grand saga for 4 days. hahaha..why everyday i need to donate at about RM4 to grand saga?duhhh...

Niway, im looking forward to go back again.
what's great in tampin?


Some info about Tampin. enjoy :)

Tampin merupakan sebuah bandar yang terletak di antara sempadan Negeri Sembilan dan negeri Melaka .

Majlis Daerah Tampin telah ditubuhkan pada 1 Julai 1980, hasil daripada penyusunan semula pentadbiran melalui peruntukan Akta Kerajaan Tempatan 1976. Sebelum itu, ia dikenali sebagai Lembaga Bandaran Tampin.

Luas kawasan ialah 50 batu persegi atau 12,949 hektar.

Bandar Tampin berjiran dengan Bandar Pulau Sebang, Melaka.Lampu isyarat di di kedua-dua bandar yang berjiran itu merupakan sempadan antara Negeri Melaka dan Negeri Sembilan.


Tampin boleh dihubungkan dengan Melaka, Seremban dan Johor Bahru melalui jalan persekutuan. Lebuh raya utama tidak melalui daerah Tampin tetapi boleh menggunakan Lebuh Raya Utara-Selatan dan keluar melalui Tol Simpang Ampat Alor Gajah.


Daerah Tampin mempunyai Stesen keretapi iaitu Gemas, Batang Melaka dan Air Kuning Selatan. Namun stesen Air Kuning Selatan telah ditutup. Projek landasan kereta api berkembar antara Seremban ke Gemas turut menggantikan Stesen Kereta Api Batang Melaka yang sedia ada di lokasi yang baru.

Walau bagaimanapun lokasi Stesen KTMB Batang Melaka yang baru akan dipindahkan dalam kawasan Negeri Melaka.Stesen keretapi terdekat bagi bandar Tampin ialah Stesen Keretapi Pulau Sebang, Alor Gajah Melaka yang terletak hanya 1 kilometer sahaja dari Pusat bandar Tampin.

Majlis Daerah Tampin merangkumi kawasan:

Pekan Gemencheh
Gemencheh Lama
Gemencheh Baru
Batang Melaka
Air Kuning Selatan
Gemas
Majlis Tempatan Gedok

Struktur Pentadbiran Majlis Daerah Tampin terdiri daripada:

Majlis (Penggubal Dasar)
Jawatankuasa Kecil (Penasihat Kepada Majlis)
Pengurusan (Pelaksana).



Tampin merupakan salah satu bandar di Negeri Sembilan yang amat seronok dilawati dengan tarikan daari sektor pelancongan yang tidak kurang hebatnya seperti kesejukan air terjunnya,keindahan flora dan fauna di gunung tampin, aktiviti lasak dan juga boleh dikatakan sebagai syurga membeli kain dan kelengkapan untuk menyambut lebaran.



How to get here?
thats the map..get by train is awesome.hahaha..

opss.. i have an appointment with Eunice at Amcorpmall at 2.
will continue writing later..till then..
enjoy.

payne

Saturday, May 1, 2010

I Love You



Love knows no reasons. Love knows no lies. Love defies all reasons. Love has no eyes. Love is not blind; it sees but it doesn't mind. Love knows not its own depth until the hour of separation. Love is so easy to feel, so hard to explain; easy to get, so hard to let go; easy to spell, so hard to define.


Yet, everyone is still taking the risks.

Love is a feeling that's seen in one's eyes.

Love is the sight of the sunset and sunrise.

Love is the joy that make people smile.

Love is the pain that makes people cry.

To love is to feel the other so dear.

To the point you taste his or her tears.

Love doesn't seek what's not there.

Love accepts all pains to bear.

Love that doesn't die is love that we can't see.

Love will fly if you held it too lightly; yet it will die if you held it too tightly.

In words, love can be read. In actions, love can be measured. But others don't know that even in silence, love can be heard. The meaning of love is inexplicable.

It can't be described similarly by everyone;

but one thing's for sure, love begins with; friends.

Love is created NOT by words, but by feelings; NOT by humans, but by hearts; it is better expressed in deeds than in words.

For love has no definition, it exists. Never expect love to be always at its best, because if you do, you will never appreciate its existence.

Remember, that there will always be one true love for you, to have and hold. It may not be one you expect, but it's the one you deserve.

Love is supposed to be the most wonderful feeling.

It should inspire you, give you joy and strength, but sometimes the things that give you joy can also hurt you in the end.

Love works in magical ways, but never be fooled by the promise of forever. There will come a time when the spark will die and when that time comes, we must learn to let go, no matter how painful. Love can never be wrong; it's the people, time and place that go wrong.

Learn from your mistakes; don't correct a mistake with another one.

In the course of love, ones heart must be brave; brave enough to hold on when things do wrong and brave enough to let go when they realize that things are not meant to be.

Love can never be forced or created if it was never meant to be nor can be destroyed if it was destined to survive.

Love may leave your heart like a shattered glass but keep in mind that there's someone who'll be willing to endure the pain of picking up the pieces so you could be whole again.

There's always pain and disappointment when falling in love, but continue sharing your love cause the more you love, the more you'll get to know yourself, cause every person you love becomes your reflection.

Let love be the guide to your dreams,

Let love be the light to your heart;

Let your love be the reason why somebody else's heart still continuous to beat.

Loving is NOT how you forget but how you forgive;

NOT how you listen but how you understand;

NOT what you see but what you feel;

and NOT how you let go but how you hold on.

Letting go of someone you truly love is hard but holding on to someone who doesn't feel the same is much harder.

Giving up doesn't mean you're weak. It only means that you're strong enough to let go.

"If you love someone, set him free. If he comes back, he's yours.

If he doesn't, he never was".

It really hurts to love someone who doesn't give you the time of day, but what will hurt more is when you realize that someone whom you don't give the time of day loved you and gave it up because you loved someone else.

Love is a contradiction.

It's hard to find but easy to lose; makes you feel good but hurts you so bad; opens your eyes but makes you blind; fills up your heart but tears it apart.

Love is like air and you can't see it but you can feel it.

Loving people means giving them the freedom to be who they choose to be. Love is allowing people in your life to make choices. Love is a noble act of self giving, offering your trust, faith and loyalty.

The more you love, the more you lose a part of you; yet you don't become less of who you are, you just end up being complete.

Love need not stand in front of us to be recognized. If it's far for the eyes to see, it has power close enough for the heart to feel.

If you want a butterfly, don't run after it. Instead, sit down and it will surely land on your palm when it needs some rest.

That's how true love is found.

People can't define what love really is unless they feel it.

True love doesn't have an ending.

p/s:adeh..panjangnyee...xpaham haku..huu..Mr Payne boleh tolong translatekan??hehe..

Friday, April 30, 2010

MARAH

Bila rasa nak marah je atau tak puas hati atau sakit hati atau nak naik angin atau ape-ape je lah seangkatan dengannya bolehla ikut tips-tips ini untuk mengawal anasir-anasir tersebut :

Jalan-jalan makan angin
Agak-agak rasa nak marah tu pegi start enjin kete pecut laju-laju bukak tingkap pehtu nganga mulut luas-luas.Dah nama pun kan makan angin. Nasib la kalau angin tu bercampur dengan perisa-perisa tambahan.haha..

Kemas rumah/bilik
Rumah/bilik kemas je?So,sepahkan habis-habisan pehtu kemas balik.Cara begini sgt berkesan sebab kite akan betul-betul fokus bile sedang mengemas ni.Perhati dengan teliti supaya dah takde sezarah habuk pun.Perasaan nak marah tu pun hilang.

Makan megi kari
Fuhhh!!Nak-nak dalam megi kari tu letak cili padi 10-20 biji.pehh...betul-betul malatop!Terus dah tak ingat nak marah.Ingat nak cari air bergelen-gelen je..

Tidur
Bak kata Mr Payne di entri yang lepas-lepas, sebelum tidur jangan lupa basuh kaki dan baca doa. Lelapkan mata anda dan jangan fikirkan perkara-perkara tersebut.Lupakan je..

Diam atau tidak berbicara
Shhhhhhh................

Dulu, ustaz mase kat sekolah pernah cakap KAWAL MARAH SIFAT TERPUJI. Cara terbaik mengawal marah adalah BERWUDUK kerana air wuduk itu dapat menenangkan jiwa yang sedang marah. Sebelum berwuduk tu kenalah bersihkan hati dan diri kita dulu ye...

Monday, April 26, 2010

Facebook Lagi

Sekarang ni demam FB.Budak-budak tadika pun dah de FB.Siapa-siapa yang ade FB mesti join pelbagai groups or pages yang telah dicipta di FB ni(bahasa panjangnya Facebook ataupun MukaBuku).So, saya nak senaraikanlah sikit groups or pages ni, mane tau de sape2 yang berminat boleh la cari kat FB ye..;)

Persatuan Salah Cakap
Dalam banyak-banyak group ini yang paling suke.Group ni memang seronok.Agak-agak tension tu lehla join group ni.Bile bace post2 dorang memang leh gelak kuat-kuatlah.Hilang sikit kedut kat muka tu.

Wanita Islam Dilarang Memakai Legging
Baru jumpa group ni. Saya takde legging pun..:D

KAMI SUKA KUNYAH AIS BILE AIR DAH HABIS!!
Tak sangka ade gak yang nk cipta pages camni.Ramai gak yang join.

Persatuan Penggemar Karipap Nasional
"Hentikan penjualan karipap inti angin..!!" Memang terbaik pages nie.Kepada minah-minah atau mamat-mamat karipap cepat join.Kot-kot boleh dapat karipap percuma untuk sarapan tiap-tiap hari.haha..

saya ada BF/GF, kalau saya ada SKANDAL, saya tetap sayang BF/GF saya! ♥ ♥
Mr Payne boleh tak saya nak join???haha...Kelakar je groups ni.Boleh mencetuskan perang dunia nie kepada sape-sape yang join. Lebih-lebih bile pakwe/makwe dorang sangat sensitif.Mr Payne, saya sayang awak tau..*malu*

Macam-macam lagi groups or pages yang pelik-pelik.Itu belum dikira dengan "I hate...","I like....", '1,000,000 Fans..." dan sebagainya lah. Kesimpulannya, ada yang memberi manfaat kepada kita dan ada yang hanya untuk suka-suka.

Photography is not a crime?


Tersangat bangga melihat design dr Rockhestra Clothing terpampang menjadi image utama di blog photographynotcrime.blogspot.com

Photography is not a crime adalah series of design dr Rockhestra, bermula dr V1 dan latest V2, antara design yg mendapat sambutan agak memberansangkan.Anak2 muda Malaysia mula memakai tshirt designer2 tempatan yg rata2 produknya berasaskan paksi D.I.Y.

Td sewaktu berjalan2 mencari ilham untuk design, tiba2 terserempak dgn blog photographynotcrime.blogspot.com, dan terharu sgt2 melihat pemilik blog tersebut menjadikan design Rockhestra sebagai penyambut tetamu blog beliau.hehe..

Kepada pemilik blog photographynotcrime.blogspot.com.. blog anda menjadi headline harini.hahaha.

thanks for the support.

payne


Hari pertama..


Hari pertama selepas tamat belajar. igt nk rilek, tp busy la plak, menguruskan Rockhestra, customer kol bertalu-talu, smpai nk jawab pn x lalu.haha.
rezeki Allah, allhamdulilah.. so sementara cuti 3 bulan nih, berusaha keras menjalankan bisness la.

harini penat gk la, bgn2 kne berkejar ke suplier-post office-suplier- office..huh...skejap nek moto,skejap keter.hahaha..

nek moto layan gk, tp panas terik..berbelang la tgn aku g oii.. nek keter on ekon fullblast, on ipod layan lagu oldiest mcm lagu neil sedaka,lionel richie, cat stevens..fuhhhh..

ohh...mlm ni kene keluar la plak..g jumper potential customer..
harap2 jadila job nih..leh la g jalan2 kt pangkor dgn Intan.haha..


It's 3.00 am.. by payne

It's 3.am in the morning,
i'm still awake, drink a cup of heavy nescafe made my mind ting-tong...usually even nescafe cannot keep me awake, but this time,, yes im still awake.haha..

Saje stay up late harini sebab try blaja HTML, n tukar2 template blog nih..hehe..mesti Intan terkejut tgk blog nih dh bersalin kulit g..

Nape tukar? Intan tanyer..
Sebab template haritu nampak semak lor.so tukar yg ni la, sedap mate memandang..hehe

Lg pn sy masih dlm proses discovery nk psg2 template la, coding html la..apela..ponink den.
Huh..sempat g wat post ni..byk g penambah baikan yg nk dibuat kt blog nih...maklumla..byk mase free..org br habis belajar.hahaha..

wah..esok seperti biasa, uruskan rockhestra..nk siapkan baju SNSD..

till then.
slmt malam.

payne

Sunday, April 25, 2010

Blog dan status Facebook



Geram, marah, tidak puas hati?..
Trend sekarang ialah meluahkan perasaan tersebut di status2 Facebook, Friendster, myspace etc. Medium2 tersebut telah menjadi tmpat luahan permasalahan dan adakalanya smpai berselisih faham. Sekarang pun dh der akta IT yg memolehkan seseorng tu mengambil tindakan undang2 sekiranya merasa diri itu difitnah or dijatuhkan air mukanya.

Blog tempat maki hamun..
FB tempat mengutuk or melepas geram..

Sebenarnye x salah pn nk wat mcm tu kan, itu hak korng. peduli ape plak aku.haha.
cume ape yg ditulis dlm pos ni ialah untuk menceritakan kegiatan terkini trend2 internet pada masakini.

Sori kalo bahasa penulisan sy terlampau formal.sy sedang memperbaikinya.haha.

So ni beberapa cadangan untuk mengurangkan perasaan marah ketika bermain blog dan facebook.

1. Tgk movie Anger Management..layan..

2. Bykkan minum air suam semoga anda hilang dahaga, n bila dh x dahaga, marah pun hilang.tul ke? entah,,,try test tgk...

3. Mase tgh2 men FB or post blog, tibe2 jer angin marah dtg..trus log out n tido..sebelum tu basuh kaki n bc doa..sweet dream bebeh..

sekian nukilan dr sy.

payne


Saturday, April 24, 2010

First

Konsert Double Trouble Wing and Search



Ahh...1 mei nih konsert yg ditunggu-tunggu... band fav wings and search wat konsert...
hmm...nk pegi..tp clash ngn member aku kawen, n tarikh tu nk g jumpa Intan kat manjung..
tp nak sgt tgk konsert ni, Joe wings rock in stage bebeh..haha



Adsense VS Nuffnang

Dua tahun yg lepas, aku start blogging.

tujuan utama blogging = setup page untuk Rockhestra Clothing
pehtu, watla research sket2..then jumpa lak pasal pengiklanan Internet yg sangat popolar dikalangan blogger tegar. Dua kompeni gergasi Adsense yg dimliki oleh google, dan Malaysian based Nuffnang.

Nuffnang sket lagi nk dpt payment, tunggu reach RM50 dorg akan bg cek. lg RM11 jer, ntah baper lamela lagi..hahaha..

Adsense plak, br $6, kalo convert duit sini Maybe dlm RM22 kot..ntahla..adsense lak kne cukup $100 rasenyer..ntahla..x baper arif. korg leh rujuk forum carigold, nogold or wangcyber.

Sebenarnye byk dh bace cr nk tmbh income melalui pengiklanan internet ni, tp malas nk mengaplikasikan shj.

sedikit info ntuk tmbh trafik blog:
1- update blog selalu
2- wat tajuk/post2 yg menarik
3- kalo nk visitor luar, kne tulis dlm english brooo.
4- jgn klik iklan sendiri.haha..ti kne band!padan muka.

Adsense


Nuffnang

.




Wah....lamenyer..

Wah..lamenyer x update blog ni...

Wah..bosan tulis dlm english..so tulis bm la..menarik sket.
and..blog nih akan dishare dgn Intan, kami akan bersama2 mengupdate blog ni dari masa ke semasa...

Blajar pn dh habis, menunggu posting lg 2-3 bulan. Rockhestra still operating. Sumber pendapatan.haha.

Rindu zaman keje GSC dlu,tp mase muda2 dlu okla keje situ.skg dh tua..tol x Intan?
Intan dlm proses nak fikir ape yg dier nk tulis tu..haha.

Hmm..sekian sahaja penulisan di petang hari ni.
untuk tatapan semua.

welcome Intan Roshidah :)