Tuesday, July 13, 2010

Burger Mantap Batu 9, Hulu Langat.


Hello, hawau u?
"petikan dr abg kasim"

Dengan itu, memulakan mukadimah untuk episod Terjah Makan kali ini, aku sebagai crew TM yg bertugas pd haritu membawa laporan tentang kedai burger yg menarik minat aku selama ni. Antara yg ter'best'la yg aku penah jumpa. Nyum2..i like street burger. So pada yang lapar pada malam ni, aku rase baik korang terjah kedai mamat ni..
chek it out.

Stall burger yang aku pn x tau namenyer ni terletak di tengah2 pekan bt 9, hulu langat, otw g sungai congkak tu la.. bersebelahan balai polis. Gerai yg beroperasi sekian lama sejak sekian lama, tahun 80 an kater brader pemilik ni. Telah masyur di seluruh kawasan hulu langat dan kwsn sekitar. Ape yg legend pasal stall ni ialah brader yg masak beger ni, aku teramatla familiar muka beliau. So satu hari aku terfikir, aku rase penah tengok brader ni jual air dan burger di setiap siri Rock The World yg aku penah pegi. Rupenyer2 brader ni mmg selalu berjual di konsert2 di sekitar ibu kota sejak tahun Lefthanded baru bertapak di negara ni, manakala Search popular dengan lagu Isi dan Kulit.. yeah..pada zaman tu aku pn lom lahir lagi kot..haha.


Ape yang besnyer beger brader nih?

Selain menggunakan patty burger Ramli, dan sos campuran cili, tomato dan black paper, cara pemasakan dier sgt menarik bro. Daging burger dimasak secukup rasa, ditambah dengan seasoning Lea Parins dan 3 rempah2 menarik untuk penyedap makanan.pergh...terliur aku beb..ader yang aku capai skuter dan menapau burger daging double ni karang.



Gerai : Gerai Burger Batu 9, Hulu Langat
Lokasi: Cheras, Pekan Hulu Langat, bersebelahan Balai Polis
Harga makanan/minuman : Burger ayam/ daging RM2.30 , Double RM3.30
Waktu beroperasi: Malam sampai ngantuk

sekian,
payne
Crew Terjah Makan

Monday, July 5, 2010

Gerai Goreng Pisang Taman Jaya

Gerai Goreng Pisang Taman Jaya

Salam untuk semua pembaca blog nih, untuk episod kali ini di'feature'kan sebuah gerai yang terletak di Taman Jaya, terletak di belakang HUKM dan bersebelahan Taman Midah. Gerai kuih ni popular dikalangan student2 Maktab IPIK dan Teknik mahupun HUKM dan penduduk setempat yang dahagakan makanan untuk dijamah pada petang hari sambil menonton telenovela ataupun siaran ulangan piala dunia.

Petang td lepas berbisness di pandan indah, lepak umah member dkt taman midah. Gua dh x tahan ptg tu, ape lg..mintak tlg member yg bernama Weng untuk runner beli sedikit mknn untuk dijamah petang tu. Aku x follow, malas la plak..so stay umah dier sambil lyn citer Terminator.

Sory, sebab aku x ikot g bli kuih, so x berkesempatan nk snap gerai tu, tapi aku tidak menghampakan korang, aderla sedikit pix kuih2 yg dibeli d. cek it out.







Gerai : Gerai Goreng Pisang Taman Jaya
Lokasi: Cheras,Taman Jaya/Taman Midah. Di hadapan restoran Al-Amal.
Harga makanan/minuman : Standard Kuih 3 = RM1
Air limau ais = RM1
Waktu beroperasi: Petang

Review:

Harga makanan dan minuman sgt brpatutan dan sgt sedap broo.. Pisang grg dier fresh diadun dgn tepung yg cukup sifatnyer..perghhh... rase x cukup plak td, wlaupun dh mkn 5 kpg.haha. Cekodok and keledek pn mantap..layan beb..kalo pekene kopi lagi layan.. Next time aku nk g terjah gerai ni nk try kuih2 lain yg ader. Tpi kalo lu org nk beli, kne dtg awalla beb sebab takut habis ti kempunan lak lu org.haha. Tambahan plak adik yg jg keda ni 'comel', aku quote dari seorg rakan aku semasa dier melayan pisang goreng.. Overall sumer ok, kecuali air limau yg berasa payau sedikit ala2 air ikan..tp gua bedal gk beb smpai habis...haha..so ape lg..lu org kasi test kedai ni esok.

thanks
payne
crew terjah makan






Terjah Makan datang lagi.. Burger Taman Segar!

GERAI BURGER TAMAN SEGAR




Fuhh..makin hangat plak blog terjah makanan nih..hehe. thank kwn2 yg support dr depan,blkg,bwh dsb. Tnpa sokongan kalian, krew Penerjah kami x dpt menjalankan penerjahan secara rancak. So..untuk episod kali ini kami memilih gerai burger Taman Segar(name kedai x tau la bro). Terletak di hadapan port lepak aku iaitu Leisure Mall, berada di hadapan 7E dan Bank Muamalat.

Gerai beger nih dikuasai oleh 2 org anak muda yg bertungkus lumus menghasilkan beger yg lazat dan juicy!. adehh..lapa la plak..saje bg lu org terliur.haha..Gerai beger yg suatu mase dulu menjadi "legend" komuniti taman segar, byk meninggalkan kenangan pahit dan buruk kepada sesetengah org. Pembuat beger(brader buat beger tu) yang saling bersilih ganti, tetapi tapak tersebut sentiasa menjadi pilihan penggemar "STREET burger". so, korang usharla gmbr burger yang aku tapau tadi, dan ikuti ulasan tersebut. cekitout bebeh!!



Gerai : Gerai Burger Taman Segar
Lokasi: Cheras,Taman Segar, depan 7E dan Bank Muamalat.
Harga makanan/minuman : Burger standard : RM2.20
Waktu beroperasi: Petang sampai tengah malam/pagi


Review:
- Burger yang lazat, cukup waktu masakan, sayuran kobis dan timun yang fresh dari ladang, campuran sos turun temurun yang boleh melelehkan air liur pada bila2 masa dan yan pnting, masa menunggu yang kurang..lebih effisien dari McD(bergantung pada waktu dan cuaca)

- sedikit kritikan membina ialah sos yang sgt sdikit,kalo byk dan melimpah ruah adunan sos dan mayonis tu lagi membuatkan berger menjdi lazat.


SEDAP DIHIDANG BERSAMA AIR SIRAP ROS AIS





sekian dr sy,

payne
Krew Penerjah Makan



Sunday, July 4, 2010

Santai Cafe Tasik Permaisuri

Episod kali ni, aku terjah pulak port aku lepak petang2 dgn member2 (pizibes, weng and co.) Intan juga aku pernah bwh sini dua kali kalo x silap. yer kot :)Nape aku suke lepak Santai?
1- sebab suasana tenang, tepi taman tasik. tumbuh-tumbuhan hijau, fuhhh..udara nyaman beb.
2- senang parking, berlambak tmpat parking bro..x yah rebut2 la.
3- dekat ngn umah aku, wlaupun skg dh duk bt9, tp rase dekat gk. x tau nape.haha.
4- variety of drinks and foods. sebab aku suke mencuba minuman dan makanan yg rare.

So, suatu malam, aku n family pergi ke Santai, untuk try test masakan dorg.
Here's the review.
Menu pada malam itu
Diulas dengan detail setiap makanan.

  • Nasi putih - nice, ok la.
  • Ikan bakar (cencaru, pari, kembong)-nice, sos sedap!, ikan okla.
  • udang butter - sangat nice! recommended!
  • kailan ikan masin - x berapa nice la, pekat sgt, byk kanji..dan x berapa rasa ikan masinnya.
  • sotong tepung - okla, tp mcm jenis ring kat piza hat tu. x brape fresh la.
  • tomyam seafood - ini superb!recommended! layan beb, pekat and juicy, except lala yg x brape nk fresh.haha.
  • kerang bakar - worst...aku makan sket jer.nk kate bakar rase x macam bakar..siyes, x best!
  • pelbagai jenis air - seperti biasa, air tidak mengecewakan. durian belanda serves me right.haha


+
  • - makanan sedap! tempat pun menarik.
  • - harga? ok la. berbaloi.
  • - ader lagu2 merdu dan mengasyikkan, sesuai dgn suasana.
  • - screen besar ntuk tgk bola. dan berpeluang untuk menjerit GoooaAAlllll!

-
  • seatting arrangement yang agak menyusahkan biler dtg makan bersama family. maybe sesuai untuk couple2 yg sedang hangat bercinta sebab dibuai lagu2 love songs yg sangat..menarik!
  • nyamuk banyak brooo, asik mengaruk kaki jer td..sib bek makanan best.
Sekian sahaja ulasan dari saya.
payne.

Gerai : Santai Cafe
Lokasi: Cheras, Taman Tasik Permaisuri. Berhadapan Sekolah Sains Selangor
Harga makanan/minuman : -
Waktu beroperasi: Petang sampai tengah malam

Santai cafe = 8/10


Saturday, July 3, 2010

Cendol dan Rojak mamak Bt 9 Hulu Langat

Pergh..akhirnya jumpa jugak rojak menarik kat rumah aku ni. Padahal gerai tu lame dah, tp sebab aku x perasan jer. Hari2 lalu depan gerai nih, tgk ramai giler org que untuk mendapatkan cendol dan rojak. Kali kedua aku pg, adik aku belanja, igt nk bungkus bwk balik. tp aku saje nk try makan kt sana, ditemani auntie2, dan pakcik yang baru balik dr pasar. Fuhhhh..layan..
Ape yg spesel nyer? Cendol dier beb, cendol biase yg dilengkapi ramuan istimewa turun temurun mamak tu. Sangat lazat, "refreshing" disaji dengan kacang merah yg fresh dari tupperware, jagung manis yg gebu cap _____ dan tidak ketinggalan santan yang disediakan dari buah kelapa tempatan, sangat lemak berkrim....
Untuk rojak pulak, aku x sempat snap pic, sebab aku tapau jer. Rojak dier sangat menarik bro, kuah dari resepi nenek moyang mamak tu, sayuran togeh dan timun yg fresh dan juga yg menariknyer der sotong sekali..fuhhh..lazat.
Aku x puas hati! so tanpa berlengah lagi, aku menapau 2 cendol dan 3 rojak untuk dibawa pulang. Sangat lazat brooo.

Gerai : Cendol dan Rojak mamak BT 9 Hulu Langat ( depan sekolah)
Lokasi: Bt 9 (pekan)
Harga makanan/minuman : Cendol : RM1.20
Rojak : RM3.00
Waktu beroperasi: Pagi sampai malam.

Cendol dan Rojak mamak Bt 9 Hulu Langat = 7/10


Makan makan, cari jalan.

Haritu pg tgk wayang kt GSC leisure mall, lepak sorang2 kt tempat keje lame. Tgk wayang pun free la, saje nk tgk cerita ZOO, okla jln cerita ringan. tp bosan, sebab dh leh agak ending.

Post ni bukan nk cerita pasal filem ZOO, tp nk cerita psl tajuk post ni" Makan-makan, cari jalan. Ape kene-mengene? dlm filem zoo, ader scene AD(lan petpet) nyanyi lagu ni, lawak tol.haha.

So dgn ini, aku nk try wat review pasal tempat2 makan menarik yang terdapat di sekitar KL dan kawasan yg aku selalu pergi. So pada reader, leh la same2 share tempat2 menarik untuk diterjah.

Check it out.

Monday, May 17, 2010

CIRI-CIRI FILEM HINDI,CINA DAN MELAYU

"Ayah tahu tak apa dia ciri -ciri filem hindi , cina dan drama melayu"tanya anak kepada ayah nya."Tau,"jawab ayah nya dengan selamba."Apa dia ayah,"tanya anaknya lagi."Ada banyak, filem hindi orang jahat mesti jahat gila sampai lembu pun takut nak tengok,tayangan mesti lebih atau sekurang-kurang tiga jam,orang jahat dan hero susah nak mati walaupun kepala kena pukul dengan besi,hero tak mati walaupun kena tembak dari jarak dekat,penari mesti satu kampung dan tukar baju sampai 7 @8 kali,keretapi jadi kenderaan wajib mesti kena joget sampai bumbung,dialog kena campur hindi serta inggeris cth: "my name ALI BACHANN.Zindegi..meraa bla..bala,",cerita kebanyakkan kisah adik -beradik yang terpisah satu jadi polis ,satu lagi jadi penjahat," faham jawab ayah nya.
"Ciri-ciri filem cina pulak,"tanya anaknya."Filem cina hero mesti pandai terbang,hero kena miskin gila kalau ade duit cuma 2 kupang itu pun letak kat celah baju,hero kena berani lawan sampai 30 atau lebih,hero selalu kena tembak mesti kat kaki supaya hero tak mati,heroin mesti jadi bini boss supaya mudah jatuh cinta dengan hero,pistol tembak banyak kali pun peluru tak habis,hantu kena mekap tebal -tebal dan mesti kena lompat-lompat,'"kata ayahnya.
"Drama melayu pulak cerita mesti pasal koperat,cinta banyak segi,cerita pasal dato',tan sri ceo,rumah mesti besar ada tv 29"walaupun cerita orang miskin,kalau cerita polis kena dialog bahasa baku"Saya rasa kita patut siasat dengan terperinci tuan","Betul cadangan awak.Kita bertindak sekarang".adegan sembahyang mesti kat salam akhir ,ngaji mesti dah part sadakallah hulazzim,ayah mesti kena baca paper,mak mesti kena lipat baju dan orang gaji mesti kena nama Mak Nab atau Mak Jah,gangster mesti pakai baju tak de lengan,pakai rantai serta braclet.penyakit mesti guna penyakit kanser'"ok dah tau ,"jawab ayahnya....."Faham ayah".


*credit to google*